fbpx
Ιωάννη Προδρόμου 22, 19016 Αρτέμιδα Αττικής +30 229 40 88 787

Οι Συνεργάτες μας

Κωτσής Βασίλης
Εξωτερικός Σύμβουλος & Συνεργάτης

 Ο κος  ΚΩΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, MD. ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ. Διευθυντής καρδιοχειρουργικής κλινικής και κέντρου χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στηρίζει την καινοτόμο υπηρεσία μας και παρέχει  συμβουλευτικό ρόλο στο ιατρικό μας κέντρο.

Γεννήθηκε το 1961 στο Θέρμο Τριχωνίδας. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Πάργα Ηπείρου (μέχρι το 1967) και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Ναύπακτο (1977). Απεφοίτησε με άριστα από το 10ο Λύκειο Αρρένων Αθηνών και επέτυχε να εισαχθεί 14ος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1987 απεφοίτησε της Ιατρικής Σχολής με βαθμό «Λίαν Καλώς» και κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό ως Ιατρός Στόλου. Άρχισε την ειδίκευσή του στην Γενική Χειρουργική από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (1988-1989). Τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Β’  Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο υπό την διεύθυνση του Καθηγητού κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου (1989-1991).

Με δεδομένη την επιθυμία του να εξειδικευθεί στην Καρδιοχειρουργική αναχώρησε το 1991 για το Λονδίνο με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Λονδίνο την εποχή εκείνη κατευθυνόταν οι περισσότεροι Έλληνες ασθενείς που έχρηζαν καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Η αρχική του δε επαφή με την καρδιοχειρουργική ήταν καθοριστική καθώς άρχισε ως βοηθός του διακεκριμένου καθηγητή sir Magdi Yacoub στο ιδιωτικό νοσοκομείο Old Court. Παράλληλα εργάσθηκε επί σειράν ετών (1991-1995) κοντά σε διακεκριμένους καρδιοχειρουργούς, στα πιο φημισμένα νοσοκομεία του Λονδίνου όπως St. Mary’s, Middlesex, Guy’s ( Mr. Phillip Deverall, Mr. David Anderson, Mr. Chris Blauth) και κυρίως το Royal Brompton ( Mr. Daryl Shore, Prof sir Magdi Yacoub) το γνωστό Καρδιοθωρακοχειρουργικό κέντρο. Τόσο στο Guy’s όσο και στο Royal Brompton είχε την ευκαιρία να επεκτείνει την εμπειρία του και σε παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά συμμετέχοντας σε πολλές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσελήφθη σαν  Επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου (Royal Infirmary of Edinburgh) όπου εργάσθηκε επί διετία (1995-1997) κοντά στους καρδιοχειρουργούς Mr. E. Cameron, Mr. C. Cambanella, Mr. W. Walker Mr. και C. Sang.
Ακολούθησε η μετεκπαίδευσή του στην Αμερική στο Νοσοκομείο St. Luke’s – Roosevelt της Νέας Υόρκης, που ανήκει στο Columbia University. Στο νοσοκομείο αυτό εργάστηκε υπό την διεύθυνση του καθηγητή Κων/νου Αναγνωστόπουλου (1997-1998) σαν συνεργάτης της καρδιοχειρουργού Μαρίας Αρώνη. Το αντικείμενο της μετεκπαίδευσης ήταν η χρήση των αρτηριακών μοσχευμάτων στην στεφανιαία παράκαμψη και οι επεμβάσεις στην θωρακική αορτή. 

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999 και αρχικά εργάστηκε στο Νοσοκομείο «Υγεία» σαν συνεργάτης του διευθυντή της Β’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής κ. Σ. Παττακού όπου και βοήθησε στην καθιέρωση της κερκιδικής αρτηρίας σαν μόσχευμα αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. 
Οι επιστημονικές του ανησυχίες τον οδήγησαν να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη και να βοηθήσει στην οργάνωση της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Αρχικά εργάσθηκε σαν Αποκλειστικός Συνεργάτης και από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011 σαν Αναπληρωτής Διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής. 

Οκτώβριο 2011 μέχρι τον Μαίο του 2014 δημιούργησε και διηύθυνε το Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στο νοσοκομείο “ΙΑΣΩ” General.

Τον Μαιο του 2014 με την προτροπή και αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ. Γεωργίου Αποστολόπουλου, δημιούργησε και διευθύνει την Καρδιοχειρουργική Κλινική και το Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς στη Κλινική Αμαρουσίου.

Από την αρχή της λειτουργίας του κέντρου εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές με έμφαση στη χειρουργική των στεφανιαίων αγγείων σε πάλλουσα καρδιά και χρήση κυρίως αρτηριακών μοσχευμάτων, με αποφυγή χειρισμών στην ανιούσα αορτή. Πέρα από την χειρουργική των στεφανιαίων επιτελούνται με επιτυχία όλες οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις όπως η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση βαλβίδων της καρδιάς (αορτικής και μιτροειδούς), επαναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας, χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων της θωρακικής αορτής και χειρουργική των αρρυθμιών. 

Είναι παντρεμένος με την Παιδίατρο-Γαστρεντερολόγο/Ηπατολόγο Αίγλη Ζέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Διευθύντρια του τμήματος Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής του νοσοκομείου «Μητέρα» και επιστημονικό συνεργάτη της Α’  Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει μία κόρη την Αγγέλικα Κωτσή γεννημένη το 2001 στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Δημήτρης Τσιαχρής
Εξωτερικός Σύμβουλος & Συνεργάτης

Καρδιολόγος – Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος,

Διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center», Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο Δημήτρης Τσιαχρής είναι Καρδιολόγος – Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δια των Πανελληνίων εξετάσεων το 1995. Εκπαιδεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού, Χριστόδουλου Στεφανάδη, και εξειδικεύθηκε στην επεμβατική ηλεκτροφυσιολογία στο φημισμένο Νοσοκομείο του Μιλάνου «San Rafaelle» δίπλα στον Paolo Della Bella με υποτροφία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Έχει εξειδικευθεί στην εκτέλεση όλων των συμβατικών και σύμπλοκων πράξεων της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας (καταλύσεις – ablation υπερκοιλιακών αρρυθμιών εμφυτεύσεις βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων).

Είναι εκπαιδευτής (proctor) για την διενέργεια ablation κολπικής μαρμαρυγής με τη χρήση των νεότερων συστημάτων κρυοπηξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη.

Στο εργαστήριο του Athens Heart Center πραγματοποιούνται επίσης σύμπλοκες καταλύσεις κοιλιακών ταχυκαρδιών με τη χρήση των πλέον σύγχρονων συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, τόσο ενδοκαρδιακά όσο και επικαρδιακά.

Έχει επίσης εξειδικευθεί στις εμφυτεύσεις των νέων μικροσκοπικών βηματοδοτών χωρίς καλώδια, στην διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου (left atrial appendage closure), στην εμφυτεύσεις πλήρως υποδόριων απινιδωτών και στις καταλύσεις του νευρικού πλέγματος των νεφρικών αρτηριών (renal denervation).

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και στις σύμπλοκες καταλύσεις κοιλιακών ταχυκαρδιών σε συνεχή συνεργασία με το San Rafaelle.

Έχει συνολικά δημοσιεύσει πάνω από 500 επιστημονικά άρθρα (140 πλήρεις δημοσιεύσεις και 400 υπό μορφή περιλήψεων). Συγκεκριμένα, έχει δημοσιεύσει 122 πλήρη άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά, τα περισσότερα εκ των οποίων σε περιοδικά μεγάλου κύρους. Έχει συγγράψει κεφάλαια επιστημονικών συγγραμμάτων και είναι κριτής σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη
Ειδικός Καρδιολόγος- Ηλεκτροφυσιολόγος
Διευθύντρια τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

H Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη είναι ειδικός καρδιολόγος, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των αρρυθμιών. Είναι πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρρυθμιών με κατάλυση (ablation) και στην εμφύτευση και παρακολούθηση βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων. Από τον Ιούλιο του 2018 είναι αναγνωρισμένη εμφυτεύτρια απινιδωτών και αμφικοιλιακών βηματοδοτών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Από τον Ιούνιο του 2019 είναι Διευθύντρια του τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σπουδές

Η Δρ Μάντζιαρη είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-2001). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Καρδιολογίας το 2012 στην Α’Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού νοσοκομείου Γιαννιτσών και στην Παθολογική Κλινική του Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης. Παράλληλα φοίτησε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε το 2006 μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜSc) στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία με βαθμό άριστα, με θέμα μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας: «Η συμβολή της τεχνητής καρδιακής βηματοδότησης στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων», και το 2012 Διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στην Καρδιολογία με βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής «Η σημασία νέων δεικτών στην εκτίμηση της ιδιοπαθούς διατατικής μυοκαρδιοπάθειας».

Εξειδίκευση στις αρρυθμίες

Η Δρ Μάντζιαρη έχει πραγματοποιήσει 6ετή εξειδίκευση στο πεδίο των αρρυθμιών στο εξωτερικό στα νοσοκομεία Royal Brompton Hospital και Harefield Hospital του Λονδίνου (Μεγάλη Βρετανία) αρχικά ως υπότροφος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC –EHRA) και στη συνέχεια ως έμμισθος συνεργάτης (Clinical Fellow). Το νοσοκομείο Royal Brompton Hospital είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα αντιμετώπισης αρρυθμιών στη Μεγάλη Βρετανία που παρακολουθεί ασθενείς από όλη τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και από το εξωτερικό. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρρυθμιών με κατάλυση (ablation) με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές όπως remote magnetic navigation, ultra high resolution 3D mapping, non invasive mapping, contact force catheters, Ablation Index, cryo ablation και άλλα.

To Royal Brompton hospital επίσης διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα αντιμετώπισης συγγενών καρδιοπαθειών με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Dr Michael Gatzoulis. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες από κορυφαίους στο πεδίο αυτό ηλεκτροφυσιολόγους όπως η Dr Sabine Ernst και ο Dr Tom Wong.

Στo Harefield Hospital η Δρ Μάντζιαρη αντιμετώπισε μεγάλο όγκο ασθενών με τις συχνότερες αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή, κολπική ταχυκαρδία, υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και κοιλιακή ταχυκαρδία.

Το Harefield hospital είναι επίσης γνωστό για τη μονάδα μεταμόσχευσης καρδιάς που ίδρυσε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση αρρυθμιών σε ασθενείς με μεταμόσχευση καρδιάς.

Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην εμφύτευση και παρακολούθηση βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων (θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού) για την αντιμετώπιση αρρυθμιών και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τόσο σε ασθενείς με φυσιολογική ανατομικά καρδιά όσο και σε ασθενείς με σύμπλοκες καρδιοπάθειες.

Βραβεία/Υποτροφίες:

  • 2015: Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στην αυτόματη υψηλής ανάλυσης ηλεκτροανατομική χαρτογράφιση καρδιακών αρρυθμιών στο Πανευρωπαικό Συνέδριο Καρδιολογίας
  •  2011: Υποτροφία Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για εξειδίκευση στην Ηλεκτροφυσιολογία στο εξωτερικό
  • 2012: Υποτροφία Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας για εξειδίκευση στην προηγμένη Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία στο Royal Brompton Hospital, Λονδίνο, ΗΒ
  • 2011: Ερευνητικό βραβείο- χρηματοδότηση έρευνας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία για το ρόλο των βιοδεικτών στην Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συγγραφικό /ερευνητικό έργο

Η Δρ Μάντζιαρη έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά (peer reviewed journals indexed in pubmed) και έχει περισσότερες από 80 συμμετοχές σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Είναι τακτική ομιλήτρια σε θέματα αρρυθμιών σε πανελλήνια και τοπικά Καρδιολογικά συνέδρια. Ήταν ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο αρρυθμιών του Heart Rhythm Society στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015 και στο Novosibirsk της Ρωσίας το 2015 όπου παρουσίασε την πρώτη κλινική εμπειρία από τη χρήση του συστήματος  πολύ υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατης χαρτογράφησης (ultra high resolution mapping) για την κατάλυση κολπικών αρρυθμιών.  

Είναι κριτής Διεθνών Καρδιολογικών Περιοδικών (American Journal of Cardiology, International Journal of Cardiology κ.α.)

Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά και έχει επιμεληθεί τη μετάφραση καρδιολογικών συγγραμμάτων όπως 1)Καρδιολογία Braunwald’s, 8η έκδοση, Εκδόσεις Μεντορ, Αθήνα 2010, M. Gabriel Khan, 2)Cardiac Drug Therapy. Εκδόσεις Ροτόντα, Θεσσαλονίκη 2009 και 3) Μayo clinic εσωτερική Παθόλογία- ελληνική έκδοση. Εκδόσεις Ροντόντα, Θεσσαλονίκη

Μέλος Εταιριών

  • Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας
  • Μέλος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας
  • Μέλος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC)
  • Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακού Ρυθμού (EHRA)
  • Μέλος Βρετανικής Εταιρίας Καρδιακού Ρυθμού (BHRS)
  • Μέλος Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών (RCP)
Back to top